Srijeda, siječanj 16, 2019

Top 10 najviših svjetskih građevina

5,493LIKELajkaj
4,570FOLLOWFOLLOW
27FOLLOWFOLLOW
108SUBSCRIBESUBSCRIBE

Ne gledaj dole! 125 godina nakon što je Gustav Ajfel dizajnirao istoimeni toranj, turisti hrle u Pariz kako bi se popeli na njega. Ovdje možete da pogledate 10 najpoznatijih građevina svijeta.

1. Inženjersko čudo

Kada ga je Gustav Ajfel sagradio za svjetski sajam 1889. bio je čudo inženjerske tehnologije. 324 metra visok, Ajfelov toranj je bio najviša građevina na svijetu sve do 1930. godine. Danas je ovaj toranj sinonim za Pariz i posjećuje ga više turista nego bilo koji drugi objekat u svijetu za koji morate da platite ulaz.

Eiffel Tower in Paris

2. Najviša građevina: Burdž Kalifa

Titula najviše građevine na svijetu pripada neboderu Burdž Kalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Otvoren u januaru 2010, ovaj oblakoder u Dubaiju sa svoja 892 metra jednostavno uliva strahopoštovanje. U njemu se nalaze rezidencijalni apartmani, hoteli i brojni poslovni prostori.

Burj Khalifa over Dubai

3. Najviša sat-kula: Abraj al Bait

Treća po visini građevina na svijetu je toranj, odnosno sat-kula Abraj al Bait u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Masjid al Haram, najveća džamija na svijetu i najveće svetište islamskog svijeta, visoka 601 metar, zajedno sa hotelom i šoping centrom na 20 spratova, završena je 2012.

Abraj Al-Bait in Mecca

4. Najveća statua: Proljećni hram Bude

Ali, nisu samo zgrade te koje privlače turiste. Proljećni hram Bude u Lušanu u Kini, najviša je statua. Sa svoja 153 metra, zajedno s postoljem, ova statua od bakra završena je 2008. Plan za izgradnju ove statue objelodanjen je neposredno nakon što su talibani u Avganistanu srušili statue Bude u dolini Bamijan.

Spring Temple Buddha in China

5. Majka Otadžbina zove!

Kada je podignuta ova statua “Majka Otadžbina zove!” 1967. bila je najviša statua na svijetu. Od vrha mača pa do postolja visoka je 87 metara a urađena je od prenapregnutog betona. A dvije stotine stepenica koje treba da pređete do statue, simbolizuju 200 dana Bitke za Staljingrad.

Motherland Calls in Volgograd, Russia

6. Najviša statua Afrike

I Afrika takođe ima statuu koja je na listi najviših na svijetu. Spomenik Afričkoj renesansi na obodu Dakara u Senegalu, visok je 49 metara i napravljen od bronze. Konstruisala ga je kompanija iz Sjeverne Koreje a završena je 2010. na dan obilježavanja senegalske nezavisnosti od Francuske, koju je ta zemlja stekla 1959.

African Renaissance in Senegal

7. Gospođa Sloboda!

46 metara visok Kip Slobode u Njujorku nije najviša statua na svijetu, ali je svakako jedna od najfotografisanijih. Oko četiri miliona ljudi posjeti ikonu slobode iliti “Gospođu Slobodu” svake godine. Od njene izgradnje 1886. predstavlja pozdrav svim posjetiocima i useljenicima u Sjedinjene Američke Države.

The Statue of Liberty in New York

8. Kapija ka Divljem zapadu

Luk u St. Luisu u Misuriju je još jedna popularna turistička destinacija u Sjedinjenim Državama. Sa 192 metra preko Misisipija označava kapiju ka ‘Divljem zapadu’. Ovaj luk završen 1965, smatran je tehnološkim čudom i još uvijek je jedan od najviših spomenika od nerđajućeg čelika i betona.

Gateway Arch in St. Louis in Missouri, USA

9. Najviši crkveni toranj

Prije nego što je u građevinarstvo uveden čelik i beton, najviše građevine na svijetu su građene od cigle i kamena. A najviše građevine iz tog vremena su crkve, koje su mješavina arhitekture i umjetnosti. Katedrala u Ulmu, na jugu Njemačke, čija je gradnja počela 1377. i dalje je sa svojih 161,5 metar najviši crkveni toranj.

Beliebteste Sehenswürdigkeiten Deutschlands Ulmer Münster

10. Drevni nosilac liste

Keopsova piramida u Gizi u Egiptu je najstarija građevina na međunarodnoj listi najviših građevina. Izgrađena je oko 2560. prije Hrista od masivnog lomljenog kamena za četvrtu egipatsku dinastiju faraoana Keopsa. Preko 3.800 godina bila je najviša građevina na svijetu.

The Cheops Pyramid in Giza

NAJNOVIJI ČLANCI

Second Act – RECENZIJA

Second Act je romantična komedija glavne glumice i producentice Jenifer Lopez. Inače ne letim baš za romantičnim filmovima no ovaj mi je ostavio drugačiji...

Huawei predstavio najbrži ARM procesor podižući globalnu računalnu snagu na novu razinu

Huawei je predstavio najbrži i najnapredniji CPU temeljen na Advanced RISC Machine-u (ARM-u) nazvan Kunpeng 920. Novi CPU stvoren je kako bi ubrzao napredak...

King of Thieves – RECENZIJA

Film napravljen po nevjerojatnoj istinitoj priči o nekolicini umirovljenih lopova koji će izvršiti veliku pljačku u londonskom okrugu za nakit. Ono što započinje njihovim...

Objašnjenje Huaweijeve 5G mreže i cyber sigurnosti

Posljednjih 30 godina Huaweijevi proizvodi i rješenja koriste zadovoljni korisnici u više od 170 zemalja i regija. Huaweijevi korisnici uključuju brojne kompanije s Fortune...

Disenchantment – RECENZIJA

Disenchantment je još jedna genijalna animirana serija u produkciji dobro nam poznatog Matta Groeninga. On je iznimno kvalitetan kreator itekako dobro poznatih animiranih serijala,...

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here