Subota, veljača 23, 2019

Tehnološka revolucija: Huawei uz pomoć umjetne inteligencije dovršio čuvenu Schubertovu Osmu Simfoniju

5,477LIKELajkaj
4,570FOLLOWFOLLOW
28FOLLOWFOLLOW
110SUBSCRIBESUBSCRIBE

Austrijski glazbeni genij i jedan od najvećih umjetnika svih vremena, Franz Schubert, 1822. godine skladao je svoju Osmu Simfoniju. Međutim, spomenuta simfonija osim što predstavlja svojevrsno remek djelo poznata je i po tome što je Schubert nikada nije dovršio pa se s vremenom u glazbenoj teoriji počela nazivati Nedovršenom Simfonijom. Upravo su je u takvom obliku gotovo dvije stotine godina izvodili renomirani svjetski orkestri diljem svijeta.

Ali danas nakon dva stoljeća, čini se kako je Schubertova Osma Simfonija ipak dovršena. Za takav senzacionalni uspjeh zaslužni su Huawei, umjetna inteligencija koja pogoni njihov flagship model Mate 20 Pro i nagrađivani kompozitor Lucas Cantor. Oni su dovršili Schubertovu skladbu unatoč uvriježenom mišljenju kako će ona nedovršena otići u vječnost u svome primarnom obliku.

Huawei

Tehnologija može učiniti svijet boljim mjestom

Naime, nova verzija skladbe stvorena je pomoću umjetne inteligencije koja pogoni trenutno vodeći pametni telefon na tržištu Mate 20 Pro. Uređaj je pomoću specijalizirane aplikacije analizirao visinu timbra, visine i mjerača postojećih kretanja simfonije, a zatim je softver generirao melodiju za posljednja dva nedostajuća smjera. Završni rad predstavljen je u Londonu, a izveo ga je 66-dijelni engleski sesijski orkestar pod vodstvom nagrađivanog kompozitora Lucasa Cantora.

“Moja je uloga bila izvući dobre ideje umjetne inteligencije i popuniti praznine kako bi se osiguralo da je konačni rezultat dostojan sviranja simfonijskog orkestra. Rezultat te suradnje s umjetnom inteligencijom dokazuje da tehnologija nudi nevjerojatne mogućnosti i značajno pozitivan utjecaj koji može imati na modernu kulturu”, kazao je Cantor.

Ovom izvedbom se, tvrdi Cantro, stvorio konačni orkestralni rezultat i zaokružila cjelina harmonične suradnje između digitalnog novog doba i historijskih glazbenog klasika kao temelj za budućnost punu znanja, uživanja i lakšeg svakodnevnog života.

S druge strane, predsjednik Huaweijeve poslovne grupe za zapadnu Europu, Walter Ji, kazao je engleskim medijima kako su kontinuirano tragali za načinima korištenja tehnologije kojom raspolaže Huawei, a sve kako bi svijet učinili boljim mjestom za život.

“Iskoristili smo moć umjetne inteligencije kako bismo proširili granice onoga što je ljudski moguće i uvidjeli pozitivnu ulogu koju tehnologija može imati na moderne umjetničke izričaje”, kazao je Walter Ji.

Huawei

Huawei kao vodeći igrač u segmentu umjetne inteligencije

Valja istaknuti i to da ovo nije prvi put da je Huawei zaintrigirao svjetsku javnost u smislu umjetne inteligencije i stadija do koje su je u kineskoj kompaniji razvili. Podsjetimo, Huawei već neko vrijeme u mobitele inkorporira AI (umjetnu inteligenciju) kojim pogoni fotoaparate, a još ranije predstavili su automobile koji sam vozi pri čemu je korišten mobitel za identifikaciju i pomoć pri izbjegavanju prepreka, dok su posljednjim poduhvatom uspjeli polarnu svjetlost transformirati u audio-vizualno iskustvo.

Za priliku dovršavanja Osme Simfonije, Huawei je razvio poseban digitalni alat kojeg su inkorporirali na telefon Mate 20 Pro. Napravili su, naime, model za razumijevanje i razvoj glazbe, a čitav proces trajao je mjesecima.

Pri tome su korištene MIDI datoteke iz kojih je sustav umjetne inteligencije naučio uzorke i strukturu Schubertovih djela. Nakon što je umjetna inteligencija proizvela melodiju, kompozitoru Cantoru trebalo je samo 30 dana da “oživotvori” treći i četvrti stavak Osme Simfonije.

NAJNOVIJI ČLANCI

SMART Led lampa + USB port za punjenje – RECENZIJA

Već neko vrijemo smo planirali kupit nove stolne lampe, odlučili smo se da će naše stare lampe zamijeniti "SMART LED" lampe koje smo naručili...

Insurgency: Sandstorm – RECENZIJA

IZDAVAČ: Focus Home Interactive DEVELOPER: New World Interactive ŽANR: FPS, akcija DATUM IZLASKA: 18.09.2018. Nastavak Insurgencyja, kvalitetne igre koja nije baš svakome poznata, ali izrazito dobro napravljena, izvrsne...

PUBG Mobile x Resident Evil 2 je napokon tu!

Dugo iščekivani PUBG Mobile x Resident Evil 2 update nam je stigao, u verziji 0.11.0. PUBG nam je donio zombi event sa zombijima iz...

PREDSTAVLJEN Galaxy S10 model, pa pogledajte zanimljive detalje

Napokon smo dočekali i taj dan. Samsung je službeno uz live prijenos predstavio svoje nove modele, ne samo jedan već 3 nova modela. Uz...

The Favourite – RECENZIJA

Po svemu sudeći mislio sam da će to biti još jedna klasična priča o starom kraljevskom režimu u Engleskoj, ali prevario sam se. The Favourite...
Asim Grgićhttps://www.tehix.org/
Volim gledati Marvel i DC filmove i igrati igrice.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here