• “Star Wars:The Last Jedi” redatelja Riana Johnsona osmi je i najnoviji dio Star Wars sage, te je u kinima još od 14.12.2017. U tome vremenskome periodu uspio je prikupiti više od milijardu dolara diljem svijeta što ga je postavilo na položaj najunosnijeg filma 2017. No je li film uistinu dorastao toj vrijednosti?Image result for star wars the last jedi

The Last Jedi svoju radnju nastavlja direktno na prošli dio,The Force Awakens, te nas odmah vraća u radnju jednom davno u dalekoj galaksiji. Mark Hamill(Luke Skywalker), Daisy Ridley(Rey), Adam Driver(Kylo Ren) te Carrie Fisher (Leia Organa) samo su neki od glumaca koji ponovno oživljuju svoje uloge vještom glumom, a uz koje se pojavljuju nova lica Kelly Marie Tran (Rose Tico),Benicio Del Toro (DJ) te Laura Dern(Vice admiral Holdo).

Jedna od glavnih kritika za sedmi nastavak “The Force Awakens” bila je ta što se nekima činio odviše sličan četvrtom i originalnom dijelu Star Warsa “A New Hope”.The Last Jedi ne nailazi na takav problem,izvlačeći se svojom inovativnošću i nepredvidljivošću. Film je prepun neočekivanih i interesantnih trenutaka popraćenih zaokupljajućom radnjom i fascinantnim likovima.

Kinematografski gledano, film je divno snimljen, s mnogo uvjerljivih efekata i prekrasnih scenografija kao i dobrih kadrova.

No naravno, film ima i svojih mana. Ponajprije, radnja zna biti nebalansirana,što se najviše primjećuje između scena na Ahch-tou(Lukeov otok) i Canto Bighta (casino planet). Sam Canto Bight može se vidjeti kao nepotrebna i nezanimljiva scena, naravno osim dijela kada glavni junaci prolete preko Straduna i ostalih dubrovačkih ulica, gdje se snimanje odvijalo prije dvije godine.Image result for star wars dubrovnik

Zanimljiv fenomen što se tiče ovog filma jest taj što se recenzije filmskih kritičara te običnih gledatelja znatno razlikuju. Mnoge negativne recenzije koje proizlaze od gledatelja većinom su rezultat neostvarenih očekivanja i vizija koje su imali za film. Naime, neke stvari u filmu nisu sjele svim star wars fanovima te su se odmah pobunili jer film nije išao u smjeru u kojem su željeli, što naravno ne znači da je loš. Filmski kritičari ,koji nisu naročiti Star Wars fanovi, film su ocjenili objektivno,(90% na Rotten tomateosu i 7.6 na Imdb-u) iz čega se izvlači ona izreka da su najveći mrzitelji Star warsa upravo Star wars fanovi.

Likovi su po mome mišljenju uglavnom dobro obrađeni, unatoč ne očekivanim odlukama Luka Skywalkera i upitnim odlukama Admiralice Holdo. Lik Poea(Oscar Isaac) je više istražen u ovome filmu isto kao i lik Rey koji vidimo kako se mijenja kroz film. Pohvalila bih također glumu Adama Drivera (Kylo Ren) koji jako dobro prikazuje svoj lik kao i njegov unutarnji konflikt i dvoumicu, čak i kada nema teksta te sve ostaje na interpretaciji izraza lica. Jedina šteta je lik Phasme(Gwendoline Christie) koji u ovome, kao ni u prošlome dijelu, nije bio dovoljno iskorišten.Related image

Film ima dovoljno zanimljivih trenutaka da okupira svakoga, stoga s uzbuđenjem čekamo sljedeći nastavak koji će izaći 2019. godine.

Komentiraj

KOMENTARA

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here