Petak, rujan 21, 2018

Robot Cheetah 3 trči uz stepenice bez ikakve pomoći

5,544ObožavateljiLajkaj
2,858SljedbeniciSlijedi
25SljedbeniciSlijedi
101PretplatniciPretplatiti

Robot Cheetah 3 sposoban je trčati uz stepenice bez ikakvog gledanja u njih i kamere uz čiju pomoć bi izbjegao prepreke, što potvrđuje novi video kompanije MIT. Cheetah 3 od 40 kilograma opremljen je novim algoritmima koji mu pomažu da se kreće u prostoru zahvaljujući dodirima. Trčanje robota uz stepenice nije ništa novo. Već ranije smo mogli vidjeti kako to radi Spot Mini, robot kompanije Boston Dynamics, ali svi osim Cheetaha 3 koriste kamere.

Tim stručnjaka koji je kreirao Cheetaha želi da ovaj robot bude operativan bez pretjeranog oslanjanja na snimke s kamere. Stoga su u njega ugradili senzore uz koje Cheetah osjeća svoje tijelo u prostoru. “Šta ukoliko robot zagazi na nešto što kamera ne može vidjeti? Ne želimo previše vjerovati vizijama”, kazao je Sangbae Kim, mehanički inžinjer u MITu.

Robot Cheetah kreiran je kako bi pomogao ljudima u poslovima koje oni ne mogu obavljati. Njegovi kreatori iz MITa kažu kako svi opasni i teški poslovi mogu biti urađeni mnogo sigurnije kroz kontroliranje robotima.

NAJNOVIJI ČLANCI

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.