Ponedjeljak, kolovoz 20, 2018

Facebook izbrisao 29 milijuna objava koje promovišu govor mržnje, rasizam, terorizam i nasilje

5,555ObožavateljiLajkaj
2,801SljedbeniciSlijedi
25SljedbeniciSlijedi
100PretplatniciPretplatiti
Facebook je objavio da je izbrisao ili izdao upozorenja za oko 29 miliona postova objavljenih tokom prva tri mjeseca u ovoj godini, a koji su promovisali govor mržnje, nasilje, terorizam i rasizam. Ovo je prvi put da je ova kompanija objavila brojke i iznijela detalje o primjeni svojih pravila. Shodno tome, Facebook razvija alate za vještačku inteligenciju kako bi se na taj način poboljšao rad 15.000 “ljudskih” moderatora.

FacebookMeđutim, objavljeni izvještaj ukazuje na to da se taj softver još bori sa utvrđivanjem i otkrivanjem tačnog broja zloupotreba.

Kao primjer je navedeno da su algoritmi identificirali samo 38% poruka koji promovišu govor mržnje tokom prethodno navedenog perioda, što znači da je 62% njih bilo riješeno zahvaljujući prijavama korisnika.

FacebookS druge strane, Facebook je objavio da su navedeni alati zabilježili 99,5% objava koje podržavaju i veličaju Al-Qaedu, a da je samo 0,5% bila aktivnost javnosti.
Brojke ukazuju i na to da su Facebook korisnici iskusili i grafičko nasilje i da je taj broj od siječnja do ožujka povećan u odnosu na prethodna tri mjeseca. Tako je od siječnja do ožujka ove godine 3,4 miliona korisnika promovisalo grafičko nasilje, a od listopada do prosinca prošle godine riječ je bilo o 1.2 miliona korisnika.

FacebookBrojke su porasle i kada je riječ o promociji terorizma te se tako ovim aktivnostima u prva tri mjeseca ove godine posvetilo 1,9 miliona stanovnika, a od listopada do prosinca 2017. godine njih 1,1 milion.

Iz kompanije Facebook su objasnili kako još nisu u potpunosti razvili način na osnovu kojeg će moći raspoznati govor mržnje i terorističku propagandu. “Trenutno radimo na poboljšanju metodologije i usavršavanja načina kako bi javnosti mogli prezentovati što preciznije podatke”, kazao je Guy Rosen iz kompanije Facebook.

NAJNOVIJI ČLANCI

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.