Petak, rujan 21, 2018

Pogledajte što Google kaže, tko i zašto čita vaše mailove

5,544ObožavateljiLajkaj
2,858SljedbeniciSlijedi
25SljedbeniciSlijedi
101PretplatniciPretplatiti

Developeri drugih aplikacija mogu da pristupe nalozima Gmail korisnika, te čitaju njihove mailove, budući da podešavanja omogućavaju pristup privatnim podacima, uključujući kontakt liste, i čitavu korespodenciju.

Gmail

Aplikacije koje zahtevaju pristup Gmail nalogu moraju da dobiju dozvolu korisnika, ali ovaj nije obaviješten da tom dozvolom ljudskim developerima omogućava potpun pristup nalogu, te mailovima. Iz kompanije Google tvrde da se takav pristup ne dobija bez eksplicitnog pristanka korisnika, te dodaju da je istina da njihovi zaposleni ponekad čitaju mailove, ali samo u specifičnim uslovima, a najčešće kada dođe do neke greške ili sigurnosnog propusta.

Stručnjaci tvrde da postoje i druge aplikacije sa ovakvom mogućnošću pristupanja korisničkim mailovima, od Salesforcea pa sve do manje poznatih mail aplikacija. Iako još uvijek nema dokaza da su oni koji su imali pristup mailovima na bilo koji način zloupotrijebili podatke do kojih su došli, sama mogućnost čitanja privatnih mailova predstavlja ozbiljan bezbjednosni problem.

NAJNOVIJI ČLANCI

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.